Autor: 

 

Rok:                       2018

 

 

Grand Prix Tubądzin Design Award 2018

 

 

Łukasz Gąska

Marta Sowińska-Gąska

 

Głównym założeniem projektowym było stworzenie kameralnej przestrzeni służącej do wypoczynku, zakładającej integrację architektury z otoczeniem.

 

Koncepcja elewacji, tarasu i salonu kąpielowego zakłada przenikanie się dwóch przestrzeni. Wnętrze zostało zaprojektowane jako przedłużenie ogrodu, tworząc tym samym intymną i wyciszającą strefę prywatną. Efekt osiągnięto poprzez odpowiednią aranżację oraz zastosowanie spójnych materiałów wykończeniowych na posadzkach, ścianach wnętrza i elewacji na zewnątrz. Charakterystycznym elementem projektu są obrotowe ściany. Ich zastosowanie pozwala ochronić się przed niepogodą i umożliwia swobodną zmianę charakteru i nastroju wnętrza. Obrotowa konstrukcja opiera się na systemowym rozwiązaniu elewacji – w specjalnych ramach umieszczono wypełnienie, w tym przypadku płytki Tubądzin. Takie rozwiązanie pozwala na niemal całkowite usunięcie barier między wnętrzem i zewnętrzem i zaciera granicę między strefami.